Friday, 22 June 2012

Satu hari lima fobia untuk anda semua - Day 2

Assalamualaikum
Peace upon to you :)





Seperti biasa ini adalah hari kedua untuk aku review lima jenis fobia yang kita pernah atau tak pernah dengar tapi sebenarnya berlaku di sekeliling kita. Mari kita tengok satu-persatu.


  • Acrophobia- Fear of heights
Ada sesiapa yang takut tinggi? Bila naik bangunan yang sepolohdopoloh tingkat, confirm korang semua akan rasa "homak ai, awat tinggi benor ni" "haish, gayatlah aku macam ni, gayat, ketaq lutut aku ni ha" Korang mesti pernah dengar semua ni kan, atau korang sendiri yang alami sendiri? Ada yang sampai menangis kalau berada di tempat yang tinggi, ada pulak yang rasa tak nak gerak langsung nak duduk sahaja sebab kalau jalan mesti rasa macam nak terjatuh. Tapi percayalah, semua ini sebenarnya mind set kita sahaja, kalau kita fikir kita akan jatuh atau mati bila ada di tempat yang tinggi, kita akan jadi macam itu. Cuba kita ubah pemikiran kita, insya allah segalanya berjalan lancar. 



  • Aeroacrophobia- Fear of open high places
  • Yang ni pulak lebih kurang macam Acrophobia- Fear of heights. Sebab takut di kawasan terbuka yang tinggi.


  • Agateophobia- Fear of insanity
Apa itu INSANITY? INSANITY ---> Relatively permanent disorder of the mind
Jadi bahasa kasarnya adalah "gila". Jadi ada sesetengah orang yang takut untuk menjadi gila.

  • Agliophobia- Fear of pain
Seterusnya adalah, ketakutan untuk sakit. Ada di antara kita yang takut untuk merasai kesakitan. Tetapi percayalah, siapa kita untuk takut kepada sakit selain untuk takut kepada Si Pencipta Kesakitan.





Terima kasih kerana sudi membaca ^_^

4 comments:

Wanieys said...

good info dear :)

~::Chenta::~ said...

ermmm
4 jer...
yang ke 5 ??..

fobia nak tanya lah !!

(~<,)

LELAKI INI said...

thanks for sharing!

~MiZz Atie ZieYa~ said...

thx 4 the info

The Type Writer

The Untold Stories

Koleksi Tabung - Jom Klik

Koleksi Tabung - Jom Klik